Looduslik vs. lisatud suhkur


oled mõelnud, mis vahe on suhkrul, mis on toidule lisatud, võrreldes looduslikku päritolu suhkruga?

Looduslik suhkur on pärit looduslikest allikatest nagu puu- ja juurviljad ning nendest saadav mahl. Looduslikku päritolu suhkur ei anna sulle ainult energiat, vaid ka palju vajalikke vitamiine, mineraale, antioksüdante ja kiudaineid – kõike seda, mis on meie tervisele iga päev vajalik. Toitumisteadlased ütlevad nende kohta “toitaineterikkad”.

See lisatud suhkur, mis on näiteks kiirtoidus, maiustustes, küpsetistes ja karastusjookides, ei sisalda üldse vajalikke toitaineid. Ja kui aus olla, siis nimetavad toitumisteadlased selliseid toite üldse “toitainetevaesteks”.

Võrdleme näiteks 650 ml raspberry relief smuutit 600ml karastusjoogiga. Karastusjookides on palju lisatud suhkrut ning nad ei sisalda peaaegu üldse toitaineid, seevastu smuutis on küllaltki palju toitaineid nagu kaltsiumi, C-vitamiini, valke ja niatsiini.